Je eigen (camping) repeater maken..

Je kent het probleem. Je zit op de camping, het is slecht weer, en je wilt je mail checken, wat op facebook zitten op de wifi van de camping. Alleen, op je laptop blijkt de ontvangst nog min of meer wat mee te vallen, met je tablet of smartphone is het helemaal huilen met de pet op.

Je kan wel een repeater gaan kopen (deze kosten om en bij de 25 euro) alleen blijkt de verbinding niet zo stabiel (ook en niet al te grote of ingebouwde antenne) en de buren wrijven zich al in hun handjes.. Zij kunnen namelijk meeprofiteren van jouw investering, je versterkt de wifi ook voor hun! Hoe lossen we dit op?

Bouw je eigen deftige repeater!

Wat hebben we hier voor nodig?

 • Een router, liefst niet àl te duur, met een USB poort. Hier maken we gebruik van de TP-link WR1043ND, deze heeft 8MB flash, wat een minum vereiste is, en een USB poort. De gigabit ethernetpoorten zijn slechts een detail.
 • Een USB wireless adapter, voor buiten, met 5m kabel (yep, voor op de USB poort van de router)
 • OpenWRT firmware voor op de router. Hierin staat ook uitgelegd hoe je de firmware aanpast met de OpenWRT.

Eens dit gebeurd is, moeten we nog ondersteuning inbouwen voor de USB wifi antenn. De antenne die wij leveren, is gebaseerd op de RT3070 chipset. We moeten hier nog wat extra software voor installeren. Dit doen we via telnet. Normaal heb je bij je eerste login een wachtwoord ingesteld, anders kan je niet inloggen via telnet. Je telnet dus (met bijvoorbeeld Putty) naar 192.168.1.1, logt in met ‘root’ en het wachtwoord dat je hebt ingesteld. Voer daar de volgende commando’s uit:

opkg install kmod-rt2800-lib kmod-rt2800-usb kmod-rt2x00-lib kmod-rt2x00-usb reboot

Als je terug inlogt in je router, zie je bij ‘Network -> Wifi’ 2 wifi adapters. Radio0 en Radio1. Radio0 is de ingebouwde wifi in de router, Radio1 is de USB antenne. De Radio1 stellen we in als ‘client’, en via de ‘scan’ knop, kunnen we het netwerk kiezen waarmee we verbinding kunnen maken. Dit kunnen beveiligd netwerken of open netwerken zijn, zoals Telenethomespot of Fon_Belgacom.

1

Je eigen wifi (Radio0) configureer je naar believen, met naam en wachtwoord. Je kan op de lan-poorten nog andere apparaten aansluiten die geen wifi ondersteunen, zoals mediaspelers, …

Wat zijn nu de voordelen in ’t kort:

 • Je eigen, wachtwoord beveiligd netwerk
 • Geen snelheidsverlies t.o.v. traditionele repeaters
 • Hoog vermogen: de buitenantenne 30 dBm (1 watt!), de binnenwifi 24 dBm (251 mwatt). Standaard wifi is maxiumu 100 mwatt.
 • 4 lan-poorten.
 • De router werkt op 12V, perfect te gebruiken in een camper / mobilhome.

Foto’s van de testopstelling

IMG_20151107_221036

De oudere versie van de TL-WR1043ND, maar werkt nog steeds perfect!

IMG_20151107_221101

De wifi-antenne is verbonden via de USB poort.

Geplaatst in Wifi / 3G | 4 Reacties

Je oude router (her)gebruiken als wireless access point.

Hier een snelle tutorial over hoe je je oude router hergebruikt als wireless acces point.

 • Log in op de status pagina, meestal 192.168.x.1. De ‘x’ is meestal 1, maar kan soms ook ‘0’ zijn, vooral bij DLink. Let er op dat deze niet verbonden is met je thuisnetwerk via de WAN-poort! Twijfel? Rechtermuisknop op ‘netwerkverbindingen’ in je taakbalk, ‘Netwerkcentrum openen’ kiezen, klikken op je verbinding, en dan op ‘Details’. De gateway is dan je oude router.
 • netw_settings
 • Geef de router een ip-adres in de range van je huidige router (bij de nieuwe modems van Telenet is dit 192.168.0.x), een goed idee is om een ip-adres buiten de DHCP-range te gebruiken, of in geval van twijfel, 192.168.x.254.
 • Schakel zeker de DHCP server uit van de router die je wil hergebruiken!
 • Verbind deze nu met een kabel via een ‘LAN’ poort met de rest van je netwerk. De ‘Wan’ poort wordt niet aangekoppeld!
 • Je kan deze dezelfde naam en beveiliging geven als je wifi-netwerk. Dit heet ‘wifi-roaming’. Lees er hier meer over: Wifi-roaming
Geplaatst in Wifi / 3G | 4 Reacties

YeloTV bekijken vanop de camping.

yelo-logo

U kent misschien het probleem. U zit op de camping, het is slecht weer. U hebt de YeloTV app geïnstalleerd, en hoopt dat u wat tv kan kijken om u niks aan te trekken van het slechte weer. Alleen, de YeloTV app blijkt het niet te doen, want u zit op een niet Telenet netwerk.

Geen probleem! U kan gewoon deze app gebruiken via onze VPN!

Het bijkomende voordeel is dat zelfs op een onbeveiligd netwerk uw data geëncrypteerd wordt, en niemand deze kan onderscheppen.

Hier de gegevens voor de PPTP VPN:

 • hostname: vpn.pietershotspot.net
 • username: demo
 • password: demo

Onze demo van de L2TP VPN kan u uittesten met de volgende gegevens:

 • hostname: vpn.pietershotspot.net
 • username: demo
 • password: demo
 • vooraf gedeeld wachtwoord of PSK: vpn

De verbinding is beperkt tot 256 kilobit voor de demo-account. Dit om misbruiken te vermijden. Met deze snelheid kan u normaal gezien YeloTV bekijken, maar de kwaliteit is niet te hoog. Voor ‘full access’ aan normale snelheid, kan u een pakket aankopen in onze shop: http://www.pietershotspot.net/shop/index.php?route=product/product&path=155&product_id=282

 

U kan deze verbinding simpel met Windows of Android instellen.

Android

Open de instellingen, onder ‘Draadloos en Netwerken’ drukt u op ‘Meer..’

650x307xmore-wireless-and-networks-settings.png.pagespeed.ic.NsyJGJvHDX

Druk op de ‘VPN’ optie..

650x355xandroid-vpn-settings.png.pagespeed.ic.Ks171W20p7

Klik op de ‘+’ om een nieuwe VPN toe te voegen.. Als naam kan u vrij kiezen, het server adres is ‘vpn.pietershotspot.net’, het type ‘PPTP’ (staat automatisch zo).

650x515xandroid-create-vpn-profile.png.pagespeed.ic.9zYHo6flQB

De verbinding is gereed om verbonden te worden. De eerste keer dat u verbind, kan hij een gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Deze is in beide velden ‘demo’

650x468xandroid-vpn-credentials.png.pagespeed.ic.tGihgpjX5i

Eens verbonden, wordt dit weergegeven met een sleutelsymbool in de rechterbovenhoek

650x266xandroid-vpn-activated1.png.pagespeed.ic.ImhJhxxfxM

U hebt nu een IP-adres op het Telenet-netwerk, en kan genieten van YeloTV. Natuurlijk moet u nog inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord van YeloTV.

 

Windows7

Open het ‘Netwerkcentrum’, kies ‘Set up a new connection or network’, of ‘Een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen’, hangt er vanaf welke taal van Windows u gebruikt. Kies daarna ‘Verbinding met een bedrijfsnetwerk maken’ of ‘Connect to a workplace’, klik op ‘Volgende’ of ‘Next’ en kies dan ‘Mijn internetverbinding (VPN) gebruiken’ of ‘Use my Internet connection (VPN)’.

387027-setup-network

Het volgende dialoogvenster komt tevoorschijn:

387034-create-vpn

Internetadres: vpn.pietershotspot.net, klik op ‘Volgende’

387031-connect-vpn

Wanneer er een gebruikersnaam of wachtwoord wordt gevraagd, vult u in beide velden ‘demo’ in. Domein laat u leeg. Wanneer u op ‘verbinden’ klikt, bent u verbonden met het Telenet netwerk!

Voor de gebruikers van Windows8, verwijs ik u door naar volgend artikel: http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj613767.aspx

 

Geplaatst in Hacks / mods | 22 Reacties

ArDrone met Range-extender

Hier een korte uitleg hoe de ArDrone te gebruiken met een Range extender om zo verder te kunnen vliegen. Als range-extender gebruiken we een gewone TP-Link TL-WA830RE, deze is te koop rond de € 35. Eventueel kunnen de antennes nog aangepast worden door antennes met een hogere versterking (standaard antennes hebben 4 dBi).

Eerst en vooral doen we een ‘factory reset’ van de ArDrone. Dit gebeurt door een paperclip in een klein gaatje in het batterijcompartiment te steken, terwijl hij aanstaat. Druk deze 2 seconden in totdat de leds rood knipperen.

Log daarna in op je drone met de FreeFlight app. Schrijf de SSID even op, of onthoud deze. Vergewis je ervan dat ‘Pairing’ op ‘OFF’ staat!

Moet op ‘OFF’ staan!

Nu gaan we de range-extender instellen. Verbind deze met de bijgeleverde UTP-kabel, open je browser, en log in.

Klik vervolgens op ‘Setup’ en volg stap voor stap de instructies. In het eerste scherm, klik op ‘Next’.

Operation mode: Range extender (staat standaard zo)

MAC of AP: Het simpelste is hier even op de ‘Survey’ knop te klikken, en het juiste Wifi-netwerk te kiezen van de Ardrone.

Region: Netherlands, of elk ander land waar je momenteel bent.

Klik vervolgens op ‘Next’, je krijgt een overzicht en de range extender zal terug opstarten. Wacht totdat deze volledig is opgestart. Ondertussen kan je hem losmaken van de laptop, en de laptop opbergen, deze hebben we niet meer nodig. Wacht totdat deze opgestart is, en alle lichtjes aangeven dat de range-extender klaar is. Dan maak je verbinding met je iPhone / Android met de wifi van je ArDrone.

Veel vliegplezier!

De reden dat de pairing op ‘OFF’ moet staan is omdat de drone verbinding moet maken met de range-extender, niet met de iPhone.

Let op: Verbinding maken gebeurt in deze volgorde:

 1. ArDrone opstarten
 2. Wifi repeater opstarten
 3. Dan pas verbinding maken met het wifi netwerk van de Ardrone!
Geplaatst in Hacks / mods | 2 Reacties

Bieden op Ebay..

Het is misschien geen eerlijke manier van bieden, maar dit werkt echt bangelijk goed.

Geef gewoon het maximum bedrag in, en de site doet de rest…

eBay sniper

 

Geplaatst in Hacks / mods | Een reactie plaatsen

3G en port forwarding..

Momenteel blijk het niet mogelijk om aan portforwarding te doen inn 3G netwerken.

Dit om de simpele reden dat het ‘wan’ IP-adres van je telefoon of gateway ook een private IP is. Bij Mobistar is dat bijvoorbeeld 172.*.*.* en bij Base 10.*.*.*

De enigste mogelijkheid is om via een VPN te werken, maar dit vereist natuurlijk de nodige hardware.

Geplaatst in Wifi / 3G | Een reactie plaatsen

Telenet digicorder / digibox en eigen router.

Er is een manier om toch je Telenet digicorder / digibox te laten werken als je een Telenet modem hebt zonder wifi (zoals ik er speciaal één heb aangevraagd, waar om bedrijfsredenen een publiek IP-adres uit komt), zonder daar (zoals vroeger) een switch tussen te moeten zetten. Telenet leverde standaard D-Link switchen daarvoor, en die doen hun werk natuurlijk goed. Het enigste minpunt dat die hebben, is dat die nog een voeding hebben met een transformator, die vrij warm wordt (en dus energie verspilt), in plaats van de geschakelde voedingen van tegewoordig. En als we de switch niet meer nodig hebben, hebben we weeral bespaard.

20130911_173205

Mijn router is een TP-Link TL-WR1043ND, een van de eerste betaalbare routers met een gigabit switch er in. Als je de standaard functionaliteit maar niks vind, kan je gemakkelijk er OpenWRT op zetten, maar enige basiskennis met Linux is natuurlijk wel mooi meegenomen. Aangezien bij mijn router de 5 poorten (1 WAN, 4 LAN) op één switch zitten, en er met VLAN tagging in gewerkt wordt, is het heel simpel om bijvoorbeeld van LAN poort 1 ook nog een WAN-poort te maken, zodat je 2 gebrigde WAN-poorten hebt.

998694_493916920676530_1669057420_n

Je gaat naar je router via 192.168.1.1 (of een ander IP-adres dat je hebt ingesteld), logt in, en dan ga je naar ‘Network’, en daar kies je ‘Switch’.

VLAN

VLAN1: LAN, VLAN2: WAN. Het enigste dat je moet doen is poort 1 aanpassen naar het voorbeeld hier boven, klikken op ‘Save & apply’, je Telenet digibox / corder aansluiten op LAN1, en je bent vertrokken. Totaal interactief zonder extra switch!

Geplaatst in Hacks / mods | 37 Reacties

Een onverwacht resultaat…

Dit zijn de resultaten van een snelheidsmeting tussen Mobistar en Carrefourmobile (gebruikt het BASE-netwerk), uitgevoerd met een Huwaei E5, en ik moet zeggen, de resultaten waren verassend…

20130910_222443

29580146972958025607

 

Base heeft mij positief verrast. Het is niet de beloofde 21 MBit, daarvoor wacht ik mijn Base-sim af en de dual carrier dongle om 42MBit te testen, maar voor Mobistar valt dit hard tegen. Klopt mijn vermoeden dat sinds mijn data-limiet vertienvoudigd is (van 300 MB naar 3GB per maand voor hetzelfde bedrag), de snelheid ineens een pak lager ligt? Wie kan dit bevestigen?

Meer informatie over de Huawei E5 hier.

De resultaten van een onderzoek van Commsquare, uitgevoerd eind mei 2013, vindt u hier:

grafiek_01_nl grafiek_02_nl grafiek_03_nl

NetCheck kwam tot deze resultaten:

kpn_Coverage-Quality-NL-v4

Geplaatst in Wifi / 3G | Een reactie plaatsen

Base 3G Dual Carrier? WTF?

base_logo

Je wil niet alleen bellen en surfen op je smartphone, maar ook videochatten, grote bijlagen versturen, filmpjes bekijken en muziek downloaden, én dit liefst tegen een hoge snelheid? Kortom, je wil supersnel mobiel internet? Welkom bij BASE! Alle BASE klanten met abonnement of herlaadkaart kunnen volledig gratis gebruik maken van het snelle 3G Dual Carrier-netwerk.

Wij gaan het voor u uittesten! Hou ons in het oog voor het vervolg! Meer informatie hier: http://www.base.be/nl/mobiel/3g-dual-carrier

09/09/13: Sim-kaart besteld…

Geplaatst in Wifi / 3G | Een reactie plaatsen

Mijn ervaring bij One.com

one-com

One.com goedkope hosting? Inderdaad… Maar in de loop van de tijd ben ik op een paar beperkingen gestoten…

1) Ze maken geen gebruik van CPanel, maar hun eigen controlepaneel

2) Je kan zelf geen backups maken. Zij maken wel backups van je site, maar die zijn alleen voor ‘intern’ gebruik. Met andere woorden: voor als de harde schijf of server defect gaat waar jouw site op staat. Gelukkig bestaan er diensten op het internet waar je perfect je site kan laten backuppen. Ik gebruik bijvoorbeeld ‘MyRepono’. Je plaatst een script op je site, en je bepaalt zelf wanneer je site gebackupped wordt. Inclusief MySQL database. Deze dienst is wel betalend, maar arm zal je er niet van worden. Mijn site is momenteel, inclusief database, online shop, blog enz. 58 MB groot. MyRepono backupt mijn site, en bewaart deze voor 1 cent per dag, of € 3.65 per jaar! Als je een account aanmaakt, krijg je momenteel voor $5 gratis ‘backup-krediet’ (wordt de tegenwaarde in euro eens je account aangemaakt is), dus je kan al zeker een jaar verder!

http://myrepono.com/

3) Cron jobs. Geen cron jobs op one.com. Ook hier hulp ingeroepen van een externe cron service. Voor de leken onder ons: een cron job laat toe om op een bepaald tijdstip een bepaald commando uit te voeren op Linux-systemen. Setcronjob doet dit perfect voor mij. Deze service is gratis, zolang je niet teveel ‘cron-jobs’ laat uitvoeren. De gratis accounts krijgen 50 ‘punten’, dit betekent dat je 50 keer per dag een cron-job kan laten uitvoeren. In realiteit is dit 1 job elk half uur, of 2 jobs elk uur (zit je aan 48 punten…)

https://www.setcronjob.com/

4) Blijkbaar geen mogelijkheid voor SSL….

Geplaatst in Wifi / 3G | 4 Reacties