Je oude router (her)gebruiken als wireless access point.

Hier een snelle tutorial over hoe je je oude router hergebruikt als wireless acces point.

 • Log in op de status pagina, meestal 192.168.x.1. De ‘x’ is meestal 1, maar kan soms ook ‘0’ zijn, vooral bij DLink. Let er op dat deze niet verbonden is met je thuisnetwerk via de WAN-poort! Twijfel? Rechtermuisknop op ‘netwerkverbindingen’ in je taakbalk, ‘Netwerkcentrum openen’ kiezen, klikken op je verbinding, en dan op ‘Details’. De gateway is dan je oude router.
 • netw_settings
 • Geef de router een ip-adres in de range van je huidige router (bij de nieuwe modems van Telenet is dit 192.168.0.x), een goed idee is om een ip-adres buiten de DHCP-range te gebruiken, of in geval van twijfel, 192.168.x.254.
 • Schakel zeker de DHCP server uit van de router die je wil hergebruiken!
 • Verbind deze nu met een kabel via een ‘LAN’ poort met de rest van je netwerk. De ‘Wan’ poort wordt niet aangekoppeld!
 • Je kan deze dezelfde naam en beveiliging geven als je wifi-netwerk. Dit heet ‘wifi-roaming’. Lees er hier meer over: Wifi-roaming
Dit bericht is geplaatst in Wifi / 3G. Bookmark de permalink.

4 reacties op Je oude router (her)gebruiken als wireless access point.

 1. Dirk schreef:

  Hoi Pieter,
  Ik heb net een nieuwe modem van telenet gekregen en heb dus mijn oude router omgetoverd in een acces point.
  Het is mij vrij snel gelukt alleen begrijp ik niet dat het mij lukt zonder dat ik mijn acces point een IP-adres heb gegeven in de range van de nieuwe modem van telenet.
  Inderdaad, de nieuwe modem telenet heeft ip 192.168.0.1 en ik hem mijn acces point niet verander van ip en heeft 192.168.1.1. Toch werkt het acces point perfect.
  Hoe kan dat, want overal lees ik dat de range acces point en modem/router hetzelfde moet zijn.
  Tevens is het onmogelijk om het accespoint nu nog te betreden via 192.168.1.1. Waarom ?
  Kan jij een antwoord verzinnen op mijn 2 vragen ?

  Gr,

  Dirk

  • Pieter schreef:

   Dag Dirk,

   Deze opstelling is perfect mogelijk indien je de oude router aansluit via de WAN-poort. En het zal perfect werken. De nadelen zijn als je bijvoorbeeld een NAS (netwerk harde schijf) of een Wifi-printer op je telenet-modem hebt aangesloten, deze niet zullen werken wanneer je surft via je oude router. Als je het op deze manier doet, is het ook heel belangrijk deze op de WAN-poort aan te sluiten, anders heb je 2 toestellen op je netwerk die IP-adressen uitdelen, en kan het wel eens gebeuren dat er iemand niet kan surfen.

   Voor verdere vragen, stuur maar een mailtje.
   Pieter.

   • Dirk schreef:

    Bedankt Peter,

    Maar ik heb de oude router (nu AP) wel degelijk aangesloten op de LAN poort.
    Alleen, en nu valt mijn “euro”, is die waarschijnlijk op de modem/nieuwe router aangesloten op de WAN. Ik kan het nu niet nazien want ik ben niet thuis.
    Maar zou het kunnen dat het werkt door WAN (modem) naar LAN (AP), is het dat wat je eigenlijk bedoelt ?
    En is dat meteen ook de reden waarom het AP niet meer kan benaderen ?

    Gr,

    Dirk.

 2. Dirk schreef:

  Peter,

  Nagezien en de telenet modem heeft enkel 4 poorten (alsook 2 tel poorten), maar ik vermoed dat die 4 poorten dezelfde functie hebben ? Poort 1, daarvan is nu gebruikt en gaat dus naar mijn AP (LAN).
  Ik kan er echt niet meer aan uit !

  Gr,

  Dirk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *