Je eigen (camping) repeater maken..

Je kent het probleem. Je zit op de camping, het is slecht weer, en je wilt je mail checken, wat op facebook zitten op de wifi van de camping. Alleen, op je laptop blijkt de ontvangst nog min of meer wat mee te vallen, met je tablet of smartphone is het helemaal huilen met de pet op.

Je kan wel een repeater gaan kopen (deze kosten om en bij de 25 euro) alleen blijkt de verbinding niet zo stabiel (ook en niet al te grote of ingebouwde antenne) en de buren wrijven zich al in hun handjes.. Zij kunnen namelijk meeprofiteren van jouw investering, je versterkt de wifi ook voor hun! Hoe lossen we dit op?

Bouw je eigen deftige repeater!

Wat hebben we hier voor nodig?

 • Een router, liefst niet àl te duur, met een USB poort. Hier maken we gebruik van de TP-link WR1043ND, deze heeft 8MB flash, wat een minum vereiste is, en een USB poort. De gigabit ethernetpoorten zijn slechts een detail.
 • Een USB wireless adapter, voor buiten, met 5m kabel (yep, voor op de USB poort van de router)
 • OpenWRT firmware voor op de router. Hierin staat ook uitgelegd hoe je de firmware aanpast met de OpenWRT.

Eens dit gebeurd is, moeten we nog ondersteuning inbouwen voor de USB wifi antenn. De antenne die wij leveren, is gebaseerd op de RT3070 chipset. We moeten hier nog wat extra software voor installeren. Dit doen we via telnet. Normaal heb je bij je eerste login een wachtwoord ingesteld, anders kan je niet inloggen via telnet. Je telnet dus (met bijvoorbeeld Putty) naar 192.168.1.1, logt in met ‘root’ en het wachtwoord dat je hebt ingesteld. Voer daar de volgende commando’s uit:

opkg install kmod-rt2800-lib kmod-rt2800-usb kmod-rt2x00-lib kmod-rt2x00-usb reboot

Als je terug inlogt in je router, zie je bij ‘Network -> Wifi’ 2 wifi adapters. Radio0 en Radio1. Radio0 is de ingebouwde wifi in de router, Radio1 is de USB antenne. De Radio1 stellen we in als ‘client’, en via de ‘scan’ knop, kunnen we het netwerk kiezen waarmee we verbinding kunnen maken. Dit kunnen beveiligd netwerken of open netwerken zijn, zoals Telenethomespot of Fon_Belgacom.

1

Je eigen wifi (Radio0) configureer je naar believen, met naam en wachtwoord. Je kan op de lan-poorten nog andere apparaten aansluiten die geen wifi ondersteunen, zoals mediaspelers, …

Wat zijn nu de voordelen in ’t kort:

 • Je eigen, wachtwoord beveiligd netwerk
 • Geen snelheidsverlies t.o.v. traditionele repeaters
 • Hoog vermogen: de buitenantenne 30 dBm (1 watt!), de binnenwifi 24 dBm (251 mwatt). Standaard wifi is maxiumu 100 mwatt.
 • 4 lan-poorten.
 • De router werkt op 12V, perfect te gebruiken in een camper / mobilhome.

Foto’s van de testopstelling

IMG_20151107_221036

De oudere versie van de TL-WR1043ND, maar werkt nog steeds perfect!

IMG_20151107_221101

De wifi-antenne is verbonden via de USB poort.

Dit bericht is geplaatst in Wifi / 3G. Bookmark de permalink.

4 reacties op Je eigen (camping) repeater maken..

 1. Andre schreef:

  Bedankt voor je blog over de camping repeater. Vaak zie je dat je een splash screen krijgt als je een Wifi verbinding maakt op een camping. De verbinding wordt dan pas actief nadat je akkoord gaat met de voorwaarden.

  Kan dat ook met deze setup?

  Mvg,
  Andre

  • Pieter schreef:

   André,

   Dat klopt, en met deze opstelling is dat geen probleem. Het eerste apparaat dat probeert toegang te krijgen tot internet, krijgt deze login te zien, en moet dan inloggen. De volgende apparaten niet meer. Het is op die manier dus mogelijk om bepaalde mediaspelers te gebruiken die geen login webpagina kunnen weergeven. Ook bij betaalde hotspots (op sommige campings zijn die nog), kan u met één logincode meerdere apparaten verbinden. Ik heb deze opstelling getest met Fon en Telenet Homespot.

   Pieter

 2. vonribben schreef:

  Beste
  Wat zou voor mij als leek aangaande deze onderwerpen de beste en voor mij eenvoudigste manier zijn om enkele keren per jaar Yelo tv te bekijken in Spanje.
  Heb daar een nogal stabiele wifi van 6 mb/s.Heb er onlangs naar Stievie free gekeken via Iphone 6s met een HDMI verbinding naar tv en zonder problemen.Heb ook geprobeerd met Vpn applicatie die mij een Belgisch IP adres toekende maar voor Yelo tv zonder resultaat.Alvast bedankt

  • Pieter schreef:

   Geachte,

   Voor in het buiteland Yelo TV te kijken, hebt u een Belgisch IP-adres op het telenet-netwerk nodig.
   Meer info hier, met een link naar mijn VPN op het telenet-netwerk hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *