Telenet digicorder / digibox en eigen router.

Er is een manier om toch je Telenet digicorder / digibox te laten werken als je een Telenet modem hebt zonder wifi (zoals ik er speciaal één heb aangevraagd, waar om bedrijfsredenen een publiek IP-adres uit komt), zonder daar (zoals vroeger) een switch tussen te moeten zetten. Telenet leverde standaard D-Link switchen daarvoor, en die doen hun werk natuurlijk goed. Het enigste minpunt dat die hebben, is dat die nog een voeding hebben met een transformator, die vrij warm wordt (en dus energie verspilt), in plaats van de geschakelde voedingen van tegewoordig. En als we de switch niet meer nodig hebben, hebben we weeral bespaard.

20130911_173205

Mijn router is een TP-Link TL-WR1043ND, een van de eerste betaalbare routers met een gigabit switch er in. Als je de standaard functionaliteit maar niks vind, kan je gemakkelijk er OpenWRT op zetten, maar enige basiskennis met Linux is natuurlijk wel mooi meegenomen. Aangezien bij mijn router de 5 poorten (1 WAN, 4 LAN) op één switch zitten, en er met VLAN tagging in gewerkt wordt, is het heel simpel om bijvoorbeeld van LAN poort 1 ook nog een WAN-poort te maken, zodat je 2 gebrigde WAN-poorten hebt.

998694_493916920676530_1669057420_n

Je gaat naar je router via 192.168.1.1 (of een ander IP-adres dat je hebt ingesteld), logt in, en dan ga je naar ‘Network’, en daar kies je ‘Switch’.

VLAN

VLAN1: LAN, VLAN2: WAN. Het enigste dat je moet doen is poort 1 aanpassen naar het voorbeeld hier boven, klikken op ‘Save & apply’, je Telenet digibox / corder aansluiten op LAN1, en je bent vertrokken. Totaal interactief zonder extra switch!

Dit bericht is geplaatst in Hacks / mods. Bookmark de permalink.

37 reacties op Telenet digicorder / digibox en eigen router.

 1. medicijnman schreef:

  Interessant !

  Vraagjes :

  – wat is het verschil tussen aanvinken ‘tagged’ vs ‘untagged’ (de ‘off’ is uiteraard duidelijk 😉 // ik zou verwachten dat als je een untagged vlan op één van de poorten zet, die poort enkel nog voor die vlan bruikbaar is ?
  – kan je effectief (dus niet enkel in theorie) de digicorder dat gewoon op hetzelfde (fysieke) netwerk zetten als bvb de pc’s ?

  – kan de digicorder zonder meer om met die vlan info ?
  – werkt dit ook met meerdere digicorders ? (zou verwachten van wel)

  thx !!!

  • Pieter schreef:

   Geachte,

   Effe een kort antwoord op je vraagje.
   Die VLan’s, is gewoon om in de router onderscheid te maken tussen WAN en LAN, omdat mijn router gewoon uitgerust is met een 5-poort switch.
   Het is helaas niet mogelijk om de digicorder op het zelfde netwerk als de pc’s te zetten. Hij zal wel een ip-adres krijgen (192.168.x.x), maar de interactieve werking gaat verloren.
   De digicorder werkt zonder die Vlan’s, die zijn gewoon voor ‘intern gebruik’ in de router. Het is mogelijk op deze manier meerdere digicorders aan te sluiten, met een switch, of meerdere
   poorten te configureren in het ‘WAN-Vlan’.
   Ik heb geprobeerd met DD-WRT en OpenWrt, en momenteel krijg ik het alleen aan de praat met OpenWrt.
   Ik ben nog op zoek naar een manier voor Mac-Passthrough, dat mijn router het mac-adres van m’n digibox herkent, en die automatisch doorlinkt naar m’n WAN poort.

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

   • medicijnman schreef:

    Zou digibox in DMZ kunnen werken ?

   • Wim Pauwels schreef:

    Hoi,

    Ik heb uw informatie goed doorgenomen, maar ik ben net als u op zoek naar een manier om mijn 1-poorts modem docsis 2.0 van Telenet te kunnen connecteren rechtstreeks zonder switch naar een draadloze router.
    Enig probleem is dat ik een D-link router bezit die wifi wps ondersteunt voor connectie met een aantal dlink mediabridges. en ik ben niet van plan om mijn huidige interne opstelling te moeten opgeven. Kent u een alternatief voor een router die wél dlink dap 1522 kan connecteren draadloos als mediabrigde? En die zoals u zegt vlan poort kan instellen zonder het de anderen instelt?

    hopend op een helpende reactie,
    mvg
    Wim Pauwels

    • Pieter schreef:

     Geachte,

     Helaas is het niet mogelijk om de telenet digibox/digicorder via een dlink media-bridge of een gewone wlan repeater aan te sluiten.
     Wel is het mogelijk via een Ruckus Mediabridge. Een zoektocht op Ebay met als zoektermen ‘ruckus’ brengt wel een paar resultaten tevoorschijn, 2de hands tussen de 30 en 40 euro.
     Als je nog vragen hebt, mail maar.

     Met vriendelijke groeten,
     Pieter

   • De Meyer schreef:

    Hallo Pieter

    ik lees hier met interesse uw uitleg. Persoonlijk ben ik een totale leek in deze materie. Ik heb mij een zelfde router gekocht (WR1043ND) om betere draadloze ontvangst te krijgen in mijn living.
    het lukt mij echter niet deze te linken met mijn telenetmodem, alhoewel dit al eens is gedaan door de persoon bij wie ik deze heb gekocht. Dit was op enkele minuutjes geregeld. Kunt u mij
    misschien helpen bij het integreren van deze router in mijn netwerk? let wel : de router kan niet bekabeld worden aangesloten op de modem van telenet; wel heeft men een telenet powergrid voorzien waarop de router dan wordt aangesloten in de internetpoort. Vi

  • Pieter schreef:

   Goei vraag, maar ik vrees ervoor… Ik test het vanavond eens uit.

 2. Bjorn schreef:

  Dag Pieter,

  Ik heb tevens tp-link materiaal staan en eenzelfde modem zoals jij (bedrijfsredenen).

  Al het Vlanning enzo is inderdaad een oplossing, maar ik zoek het iets verder.

  Ik wil namelijk dat digicorder en pc / tablet / portable / smartphone / nas in hetzelfde netwerk zitten. Zo kan ik via alle toestellen de content van men digicorder bekijken(yelo) en tevens dlna via digicorder doen.

  Alleen verlies je dan de connectie tussen telenet en digicorder, wat wel nevast is voor die toestellen.

  Dus zouden we moeten weten welke poorten we moeten forwarden naar die digicorder of vlan routing ofzo toepassen.

  Ik zou eens willen weten als je zo’n huis-tuin-keuken modem hebt van Telenet, welk ip-adres je digicorder krijgt!
  Want daar werkt het zoals ik het wens, intern 192 -range, streamen van digicorder en toch interactiviteit.

  • Pieter schreef:

   Bjorn,

   Ik kan via yelotv.be de content van m’n digicorder bekijken, voor zover dat die in orde zijn met rechten die bepaalde zenders hebben gegeven om via internet hun programma’s te bekijken.
   Vijf/Vier: ok, Vitaya, Eén: niet bijboorbeeld. Met m’n smartphone en tablet (beiden android) lukt het mij momenteel niet, omdat deze geroot zijn, en dan krijg ik een foutmelding van de app…
   Qua port forwarding heb ik alles al geprobeerd, maar het is zo dat de digibox een ip-adres in de range van 10.x.x.x nodig heeft.
   DLNA films bekijken is een leuk gadget, maar ik ben nog altijd beter af met m’n mediaplayer, die ook nog .srt bestanden kan afspelen.
   Via de wifi-modem van telenet krijgt deze ook een 10.x.x.x adres, warschijnlijk herkent de modem het mac-adress en doet deze een mac-passthrough.
   Om één of andere reden werkt dit niet als je de digibox aansluit via een wifi-ontvanger.
   Dus momenteel moet ik je teleurstellen, maar moest ik er iets op vinden, dan post ik het hier wel bij 😉

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

 3. Bert schreef:

  Ik heb een totolink n300rt router geplaatst op mijn wireless netwerk te vergroten, hierdoor heb ik mijn digibox op deze router moeten plaatsen. Nu stel ik inderdaad vast dat niet alle functionaliteiten werken.
  Uit jou eerste reactie heb ik eens gekeken naar de poorten (1wan en 4lan), maar op eerste zicht kan ik deze niet instellen.
  Het zou voor mij in orde zijn als ik de router als switch kan instellen voor alles wat wired is, maar dit vind ik ook niet terug.

  Weet jij iets of dit gaat voor deze router?

  mvg

  Bert

  • Pieter schreef:

   Bert,

   Ik ga er van uit dat je een draadloze router van telenet hebt, en de totolink hebt geplaatst om je wireless bereik te vergroten.
   Indien dit zo is, kan dit simpel opgelost worden.
   Je schakelt gewoon de DHCP-server uit van je totolink, en alle kabels sluit je aan op de ‘lan’ aansluiting, de WAN moet vrij blijven.
   Dit gaat alleen als je al een draadloze router hebt van telenet. Is dit niet het geval, stuur dan even een berichtje.

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

   • Bert schreef:

    Pieter,

    bedankt voor de info. Ik heb dit uitgeprobeerd en nu werkt alles.

    Nogmaals bedankt

   • Maarten Milis schreef:

    Beste Pieter, Beste Bert

    Ik denk dat ik in exact dezelfde situatie zit als Bert. Ik wil namelijk een extra draadloze router plaatsen om mijn wifi-bereik te vergroten. Hiervoor wil ik de UTP-aansluiting gebruiken die momenteel aan de digibox gekoppeld zit, maar dan moet de digibox wel aangesloten worden op die nieuwe router zonder verlies van functionaliteit. Verder wil ik dan ook de tv aansluiten via UTP via deze router.

    De modem van telenet die ik heb is de Wireless modem 3.0 / EURODOCSIS 3.0.

    Aangezien Bert het heeft opgelost door de DHCP uit te zetten (en ik in volgens mij identieke situatie zit?), zie ik het wel in orde komen.
    Maar ik vraag me nu af welke router ik best voor deze taak aanschaf, zijn hier specificaties aan verbonden waar ik op moet letten of… Misschien mis ik iets anders?

    Alvast bedankt!

    mvg
    Maarten

    • Pieter schreef:

     Dag Maarten.

     Aangezien de router wordt gebruikt als access point, maken de specificaties niet veel uit. Wat misschien wel belangrijk is, dat de router 300 MBit aankan. De tijd van 54 MBit ligt al ver achter ons. Misschien even zoeken op 2dehands ofzo. Ik heb hier nog een nieuwe 300 MBit router liggen van Tenda voor € 20 als je wilt.
     Ik heb ook een volledige tutorial in m’n blog hoe je die router dan het beste instelt, zonder DHCP enz. Je kan ‘m hier vinden: Router als accespoint

 4. Filip schreef:

  Beste Pieter,
  Ook ik heb een TP-Link, WDR4300, die via de WAN poort aangesloten is op de modem van Telenet. Op Lan1 zit mijn PC en op Lan2 is een switch aangesloten waarop de digicorder, TV, Home cinema en PS3 is verbonden. Alles werkt prima alleen de digicorder wil niet interactief gaan. OpenWrt lijkt mij wel iets maar heb geen kennis van Linux. De Tp-Link heeft wel een Vlan functie, maar ik weet niet hoe die ingesteld moet worden. Of dit de goede weg is weet ik niet.
  Weet jij hier een oplossing op?

  • Pieter schreef:

   Dag Filip,

   De oplossing is vrij simpel. Je hebt het gewoon niet in de juiste volgorde aangesloten.
   Eerst de telenet modem, dan de switch naar de router en digicorder, en achter de router de rest.
   Hier vind je nog een klein schema.

   Telenet aansluiten

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

 5. Christian schreef:

  Knap initiatief Pieter!

  Ik ben al enkele weken mijn hoofd aan het breken over deze oplossing.
  Ook ik heb modem only met fixed ip.
  Voor voetbal redenen telenet laten activeren ( self starter

 6. Mark Van Hamme schreef:

  hey,

  ik heb net een WRT1900ac router gekocht met vlan optie. Maar helaas snap ik er geen bal van…

  Dit zijn de mogelijke instellingen :
  Internet (trunk) : ID, taggen/untagged, prioriteit
  Vlan id 3 : id, taggen/untagged, prioriteit
  Vlan id4 : id, taggen/untagged, prioriteit

  Ik zou graag op poort 3 en 4 mijn digicorders aansluiten…

  Help 😉 Dank bij voorbaat 🙂

 7. Tine schreef:

  Dag Pieter,hier des huizes een ander pak mouwen. Ik verklaar: Internet komt binnen op de eerste verdieping via een Motorola router van Telenet. Telenet plaatste hierachter een Topcom Powerlan zender 200 85Mbps. Gelijkvloers staat de ontvanger van deze. Daarop zit dan een D-Link DIR-615 router waarop een vaste pc en de Digibox is aangesloten. Omdat de kids nu ook heel wat draadloze toestellen hebben, heb ik een HP-Link AC 1750 Router aangeschaft. Deze heb ik geplaatst net na de Motorola router van Telenet. Alles werkte hier prima, uitgenomen de extra functies van de Digibox. Hoe kan ik dit best oplossen?

  • Pieter schreef:

   Dag Tine,

   De telenet digibox werkt alleen interactief als deze ofwel rechtstreeks op de modem is aangesloten. Eens hij achter een router staat, werkt hij helaas niet meer. De simpelste oplossing lijkt mij om na die Topcom Powerlan een switch te zetten, en dan één kabel naar de digibox te laten gaan, en een adere naar de router. Een beetje gelijk het schema dat ik voor Filip gemaakt heb, alleen zitten er bij jullie tussen de telenet modem en de switch 2 powerlans tussen.

   Pieter

 8. Tine schreef:

  Dankuwel Pieter. Heeft u enig voorstel welke switch ik kan aanschaffen? OF kan ik op de nieuwe router een poort beschikbaar maken en instellen zoals een switch?? Het is nogal een geavanceerd toestel …
  Ik vind het erg dat er zoveel toestellen staan, had liever gereduceerd 😀

 9. Peter schreef:

  Beste Pieter,
  Mijn situatie:
  Telenet toestellen staan in de hobbykamer.
  Vanwege het slechte wifi bereik heb ik in de woonkamer een gigabit router TPLink AC750 Archer C2 bijgeplaatst en aangesloten op de utp die eerst diende voor de digicorder en heb de wifi van de telenet router uitgeschakeld.
  Op de usb van TPlink zit een externe HD.
  Wat kan ik best doen om de digicorder terug interactief te maken en toch toegang te houden tot de TPlink router login, wifi en HD.
  Volgens de helpdesk van Telenet kan dit niet en moet een utp bijleggen, wat volledig onmogelijk is voor mij.

  • Pieter schreef:

   Beste Peter,

   Helaas heeft Telenet deze keer gelijk. En ik begrijp dat het onmmogelijk is om een extra kabel te leggen.
   Maar er is een oplossing. Er bestaan ‘UTP splitters’ op de markt, die het mogelijk maken om 2 signalen door één kabel te sturen. Je steekt gewoon deze in aan beide kanten van je bestaande kabel. Meer info hier: http://www.utpkabelmaken.nl/utp-splitter. Ik heb deze helaas niet op stock. Als ik deze moet bestellen, laat het maar weten.

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

 10. Peter schreef:

  Hey Pieter bedankt voor de oplossing.
  Dus van telenet router met 2 utp naar de splitter, vandaar “orinigele” utp en dan terug een splitter met 1 utp naar TPLink en 1 naar digicorder.
  Mss domme vraag: waarom met 2 utp van telenet naar splitter vertrekken en niet direct (enkel splitter aan de digicorder) ? zijn dit geen parallel splitters ?
  grts Peter

 11. Pieter schreef:

  Hey Peter,

  Dit zijn speciale splitters voor UTP. Een normale UTP-kabel heeft 4 paar aders, waar er 2 van gebruikt worden. Met die splitter wordt er van de 2 overgebleven gebruik gemaakt. Het enigste nadeel is dat de snelheid ‘beperkt’ wordt tot max. 100 MBit. Gigabit netwerken gebruiken alle aders van de UTP-kabel. Met netwerkaansluitingen is het helaas niet mogelijk dingen parallel te zetten (gelijk we vroeger deden met onze telefoon en fax), daarmee als je meerdere apparaten wil aansluiten, gebruik moet maken van een switch.

  Pieter

 12. Peter schreef:

  Pieter,
  Nogmaals bedankt voor de deskundige uitleg ! TOP

 13. Nick schreef:

  All,

  Ik ben ook op zoek naar een oplossing met de Linksys WRT1900ac
  Ik heb nu een switch tussen de Telenet Allinone box en mn eigen router waar mee ik mn digicorder van een ip voorzie.
  Echter kunnen de toestellen achter mn eigen wifi router niet aan de opgenomen content op Yelo…

  • Pieter schreef:

   Hey Nick,

   Ik heb ongeveer dezelfde configuratie als jij. Echter lukt het mij wel om aan m’n content te geraken van m’n digicorder. Je moet wel via het telenet netwerk verbonden zijn.
   Ik heb het juist getest met de Yelo app voor Windows10 en Android. Het zou kunnen dat in verband met copyrights bepaalde zenders waarvan je programma’s opgenomen hebt, allen te bekijken zijn via de digicorder zelf. Ik heb het getest met Acht en Discovery Channel.

   Pieter

 14. marc schreef:

  hey pieter,
  ik heb een docsis modem van telenet, zonder wifi. daarachter staat (30m) verder een gigabit-switch. daarop zit m’n digicorder en m’n router met wifi.
  ik zou dus, als ik een TP-Link Wireless Router TL-WR1043NDV2 plaats ipv mijn router, ook de digicorder in m’n netwerk kunnen hebben ? is dit correct ?

  tweede vraagje, als telenet langskomt in de toekomst gaan ze waarschijnlijk hun eigen wifirouter willen plaatsen ? kan ik dat tegenhouden ? hun installatie staat immers veel te ver van waar ik wifi nodig heb. vandaar m’n router na 30m .

  ander dom vraagje : wat zou er gebeuren als ik meerder routers op die switch aansluit ?

  alvast bedankt

  • Pieter schreef:

   Marc,

   Met die TP-Link TL-WR1043NDV2 is het mogelijk om die switch er tussenuit te halen, als je er OpenWRT op installeert, en de poort-configuratie uitvoert, zoals beschreven in dit artikel.
   Telenet geeft graag van hun wifi-modems uit, maar het is mogelijk om één zonder wifi te vragen (na lang aandringen hebben ze er bij mij ook één gezet zonder wifi). Ze bestaan.
   Meerdere routers op de switch aansluiten geeft geen probleem, zolang elk wifi netwerk zijn eigen naam heeft.
   Voor verdere vragen, stuur gerust een mailtje.

   Pieter

   • marc schreef:

    pieter,
    als ik op de switch die achter de telenetmodem hangt, 2 computers bedraad aansluit, staan die dan in netwerk ? en daarbij een ap voor wifi ?

 15. Manu schreef:

  Ik heb hier thuis ook een “kmo” modem, ethernet only dus.
  Daar achter heb ik een Mikrotik RB1100AHX2 router staan die gans mijn hebben en houden controleert en ja, ook de digicorder.
  Leuke is aan die mikrotik spullen dat je die volledig naar je hand kan zetten.
  Zo heb ik 1 ethernet poort als WAN geconfigureerd en samen met een ander ethernet poort (12) in een bridge gestoken en op die bridge een dhcp client gezet.
  De andere ethernet lan poorten zijn als switch ingesteld.
  De digicorder gaat in poort 12 en krijgt zijn eigen classe A (10.xx.xx.xx) ip adres en werkt zonder problemen.
  Dit werkt met alle mikrotik routers, zelfs de goekoopste .

  • Pieter schreef:

   Manu,

   Klopt inderdaad wat je zegt. Ik ben zelf ook een fan van Mikrotik.
   2 bevindingen hierbij:
   – moeilijk te verkrijgen hier in België
   – niet voor beginners.

   Voor de rest is het flexibel tot en met.

   • de Cock luc schreef:

    Heb een linksys
    Lgs326. Daarmee zal het ook wel lukken zeker !!

    • Pieter schreef:

     Een LGS326 is een gewone switch.. Dat gaat daar wel mee lukken, maar is niet ideaal. Elke computer daarmee verbonden krijgt een Telenet ip-adres en is zo gevoeliger voor anvallen van buitenuit.
     Het beste is een router te plaatsen voor de aangesloten computers.

     Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *