Internet op vakantie

cartello_wifi

Je smartphone is een enorm veelzijdige reisgenoot. Om al zijn mogelijkheden volledig te gebruiken, heb je wel een internetverbinding nodig. Hoe verzeker je jezelf van internet op vakantie?

Wanneer je in het buitenland internet wil hebben, zie je algauw door de bomen het bos niet meer. Er zijn enorm veel mogelijkheden, of je nu met Wifi of 3G aan de slag wil gaan. Natuurlijk biedt je provider de mogelijkheid om te roamen,. Dat wil zeggen dat je je Belgische (of Nederlandse) simkaart gebruikt op de netwerkinfrastructuur van de providers in het land waar je op vakantie bent. Dat kost vaak meer dan je thuis (meestal in je abonnement inbegrepen) gewend bent. Binnen de EU vallen deze roaming tarieven enorm mee (om en bij de 55 eurocent per megabyte), maar buiten Europa variëren de prijzen al behoorlijk tussen de providers. Daar is Kroatië of Andorra al een goed voorbeeld van. Buiten de EU vragen veel providers al snel prijzen van 10 tot 12 Euro per MB voor roaming. Als je hier niet voorzichtig bent, kan dat al aardig oplopen, al houd je provider dat wel voor je in de gaten, volgens de nieuwe Europese regels. Het is ook mogelijk om in veel landen prepaid internettegoed aan te schaffen. Het grote voordeel is dat je niet boven het bedrag van het gekochte tegoed uit kunt komen, en niet voor verassingen komt te staan. Bovendien is het internettegoed stukken voordeliger dan roamen met je eigen provider.

Als je alle financiële rompslomp wilt omzeilen, kan je natuurlijk Wifi gebruiken. Veel campings en hotels hebben tegenwoordig een draadloos netwerk, of anders wel een vaste netwerkaansluiting waarop je je eigen draadloos routertje kan aansluiten. Bij sommigen is het gebruik van internet inbegrepen, bij anderen moet je extra betalen, of een prepaid voucher aankopen. Als je geen extra kosten wil maken, moet je met een programma zoals Connectify Hotspot Lite een Wifi-hotspot maken van je laptop. Je maakt verbinding via de netwerkaansluiting op je hotelkamer en laat je tablet, smartphones, … inloggen via je laptop. Er is ook nog de Mifi-optie. Een Mifi-router is een klein apparaatje, meestal niet groter dan een kleine gsm, dat een 3G-signaal omzet naar een Wifi-signaal. De Mifi-router wordt dan een persoonlijke hotspot in je hotelkamer of op je campingplaats. Je kan bij verschillende providers een data-abonnement nemen. Voor Nederland bijvoorbeeld Lebara Mobile, € 10 / GB, België heeft dan Carrefour Mobile, ook € 10/GB. Deze data-tegoeden hebben een limiet van 30 dagen. Als je een Mobistar Panter of Dolfijn abonnement hebt, kan je een extra ‘Surf card’ aanvragen voor €5 per maand, en zo mee gebruik maken van je data-tegoed in je abonnement. Dit is natuurlijk alleen van toepassing binnen België.

Mifi

De term Mifi staat voor Mobiele Wifi. Met een Mifi-router zet je het signaal van de plaatselijke 3G/4G netwerken om naar een Wifi-signaal. De kleine Mifi-router wordt dus een hotspot, waar je met meerdere apparaten, zoals smartphones en tablets kan inloggen. Afhankelijk van de fabrikant van 5 tot 10 apparaten. Voor de internetverbinding kan je gewoon een simkaart van een buitenlandse provider kopen (kan soms in de supermarkt). Een Mifi-router (zonder abonnement) kost al snel tussen de 100 en 250 euro voor een 3G-apparaat, en tot 400 euro voor 4G. Hoewel je met een prepaid kaart onafhankelijk bent, kan het soms wel moeilijk zijn om te achterhalen wat de goedkoopste prepaid kaart is.

Roamen met je smartphone

Bij roamingkosten komt het er telkens op neer dat je meer betaalt naarmate je verder han huis bent. Alle diensten die je smartphone doorgaans via het netwerk van je provider verricht, verlopen in het buitenland via een ander netwerk. Dat geldt niet alleen voor mobiel internet, maar ook voor het bellen en sms’en. Omdat je provider allerlei contracten heeft afgesloten om bandbreedte te ‘huren’ bij de netwerken in het buitenland, kost het jou meer om te surfen in het buitenland dan in het thuisland.

Binnen de EU gelden tegenwoordig vrij strenge regels en die worden binnenkort nog strenger. 1 MB aan mobiele data mag nu niet meer dan 54 cent kosten (sinds 1 juli 2013). Er is bovendien een maximum bedrag waaraan je provider, ook buiten de EU, zich moet aan houden. Momenteel ligt dan op 60 Euro. Zodra je 80 en 100% van dat bedrag verbruikt hebt, krijg je een waarschuwingsbericht. Dit zou in theorie moeten voorkomen dat je een rekening van honderden euro’s zou krijgen.

Buiten den EU worden de prijzen al snel hoger. Zelfs Europese landen, die niet tot bij de EU horen, zoals Zwitserland, Andorra en Kroatië, kunnen de onoplettende mobiele internetter akelig verrassen. Prijzen van om en bij de 10 Euro per MB zijn niet denkbeeldig.

Mobistar tarieven in het buitenland

Proximus tarieven in het buitenland

Base tarieven in het buitenland

3 reacties op Internet op vakantie

 1. Philip schreef:

  Duidelijk en verhelderend artikel, Pieter.
  Ik zou voor de volledigheid nog de link van onze tariefcalculator voor mobiel Internet in het buitenland willen toevoegen.
  Via onze tariefcalculator voor dataroaming is het mogelijk om de vergelijking van de Belgische operatoren te maken.
  Soms swingen de prijzen inderdaad de pan uit: bijvoorbeeld een verschil van 16,44 €/MB tussen Mobile Vikings en Telenet voor dataroaming in de VS…

  • Pieter schreef:

   Hey,

   Interessante site hebben jullie.
   Ik zal de link een van de volgende dagen toevoegen.
   Voor roaming buiten de EU gebruik ik Maxroam. Abroadband heb ik wel
   vroeger gebruikt, maar die geven enkel een waarschuwing als je de €60 overschrijdt,
   terwijl Maxroam volledig prepad is.

   Met vriendelijke groeten,
   Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *