Wifi – roaming

Met het begrip “roaming” wil men zeggen dat je met uw laptop, smartphone of tablet bijvoorbeeld van het ene basis station naar een ander kunt overschakelen naargelang het signaal, uw laptop of pda verbindt met het toegangspunt met het beste signaal. Neem nu als voorbeeld je huis, waar Telenet hun draadloze modem heeft gezet. Je hebt perfecte ontvangst als je naar de TV zit te kijken, maar je surft ook graag eens op je tablet in de tuin, in je slaapkamer, op je terras. Hoe lossen we dit op?

Door meerdere access points te plaatsen kan je een roaming Wifi netwerk met voldoende dekking bekomen. Ieder access point wordt verbonden door middel van een netwerk-kabel, of via Powerline met de lan-poort van uw router, eventueel via een switch.

De beste keuze is de access points een centrale plaats in het huis te geven, bijvoorbeeld één in de hal op het eerste, en één vlak aan het schuifraam, zodat je in de tuin nog kan surfen.

De configuratie:

  • Zorg dat elk access point dezelfde naam (ssid) en beveiliging heeft.
  • Let er op dat ieder access point op een ander kanaal zit. Ideaal zijn de kanalen 1, 7 en 13. Deze overlappen elkaar niet.
  • De access points kan je gewoon configureren als dhcp-client, dan vraagt hij gewoon een ip-adres aan de router en kan je later eventueel nog instellingen aanpassen.
  • Belangrijk is dat de router nog steeds IP-adressen uitdeelt. Moest het access point voorzien zijn van een DHCP-server, dan moet deze uit staan.

720px-2.4_GHz_Wi-Fi_channels_(802.11b,g_WLAN).svg

Bij gebruik van Powerline is het belangrijk dat deze altijd op dezelfde fase aangesloten zijn, anders werkt het niet.

Voor het access point kan het handig zijn een PoE-variant te gebruiken. Zo moet je maar één kabel naar het access point leggen, en moet je niet direkt een stopcontact in de buurt hebben.

Vind het in onze shop:

Powerline

Access points, eventueel PoE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *